Copacul lui Luca nu trebuia să moară

Și-a așezat mâna lui mică și caldă în mâna mea mare și aspră. Și-a ridicat năsucul spre mine și am văzut: avea lacrimi scânteietoare în ochi. “Altă mașinuță cu roata desprinsă”. gândii. “O tragedie, ce mai!”.

– Ce s-a-ntâmplat, micuțule? Ți-ai stricat iarăși vreo jucărie? îl întreb cu falsă îngrijorare.

– Nu, copacul, îngână Luca printre sughițuri. Hai să vezi ce i-au făcut. Mă trage de mână și înaintează cu pașii lui mici, dar foarte hotărâți, spre nucul din spatele blocului.

Iată-ne în fața altădată falnicului nuc, singurul care rezistase de ani de zile în împrejurimile acestea în care febra constructorilor și nepăsarea supremă pentru copaci au condamnat tot ce e verde la moarte, pe o rază de câteva sute de metri. Ei bine, s-a dus și nucul…

-Îmi pare tare rău că au tăiat nucul, Luca. Știu că era copacul tău, pe care-l udai în fiecare zi cu stropitoarea. Pentru că a trebuit să asiști la dispariția lui, am o idee cum să salvăm copacii rămăși. Uite, iți alegi un alt copac, găsim noi unul pe undeva. Și nu-l mai lăsăm niciodată să moară.

-Dar eu îl vroiam pe ăsta, se plânse Luca cu un glas tremurător. El, numai el, era copacul meu.

-Uite, eu am 60 de kilograme. Dacă reușim să reciclăm greutatea mea în hârtie, am și salvat un copac. ce zici, ne apucăm de treabă?

Se înțelege că n-am reușit să-l îmbunez pe micul Luca în ziua aceea, el tot cu gândul la copacul lui a rămas. Dar povestioara mea poate fi punctul de pornire pentru o campanie care realmente poate schimba ceva.

scoala verdeUn program demarat încă din 2012, „Şcoala pentru o Românie Verde”, a reusit să  deturneze nu numai soarta ce părea mai degrabă sumbră a pădurilor patriei, ci si mentalitatea copiilor, cei care vor conta peste câtiva ani.  In cadrul programului, şcolile, liceele şi grădiniţele colectează hârtie, PET-uri şi doze de aluminiu. Şcolile primesc bani şi premii în bani, iar profesorii şi elevii primesc diplome de merit şi participare. Mai exact, pentru fiecare 2 tone de hârtie predată, şcolile primesc câte 200 lei.

Firmele clujene care vor să ajute cu o mână natura, cu alta școlile, pot preda hârtie, pet-uri și doze de aluminiu în numele instituției de învățământ aleasă. Odată ce au reușit sムcolecteze minim 500 kg hârtie, un simplu email pe eco@zibo.ro cu numele firmei, adresa, număƒrul de telefon și cantitatea aproximativムde hârtie, pet-uri sau doze de aluminiu colectate e suficient pentru ca reprezentanții Asociației Zibo Help să preia frâiele întregului proces și școala să-și primească banii.

De ce ar intra companiile din Cluj în programul „Scoala pentru o Românie Verde”
Pentru că angajații se vor simți motivați și entuziaști să ajute, iar asta va crea o atmosferă pozitivă prin birourile companiei.

Pentru că în felul acesta ajutăm nu numai natura, la nivel macro, ci și copilașii din școli, cărora chiar le-ar prinde bine niște finanțări. În felul acesta are de câștigat și natura, și educația. Și astfel, viitorul nu va mai fi neapărat ăla mic și negru care bate la ușă.

Pentru că, oricât de meschin ar părea, dă bine să ajuți, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.

*Campanie de promovare susţinută de S.C. ECOPIM RECYCLING S.A.

copac

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s