La inventii inainte, la buget inapoi

Cam ăsta din titlu e blestemul și paradoxul acestui neam. Mii de invenții premiate de-a lungul anilor, tot atâtea minți cu adevărat sclipitoare pe de o parte, bănuți puțini sau deloc pentru a le pune în practică și pentru a le folosi la scară largă, pe de altă parte.

Una dintre invențiile anului 2014 mi-a atras atenția. Combină apa, fluidul fără de care viața însăși e de neconceput, cu oxigenul, la fel de vital. Rezultatul? Apa aerată, un sistem care ajută semnificativ natura în a menține și a prelungi rezervele de oxigen din apa lacurilor piscicole sau a lacurilor de acumulare.

Ce este și la ce ajută aerarea apei

Aerarea e, în mare, procesul adăugării de oxigen în apă. Menținerea anumitor nivele de oxigen dizolvat (DO) este unul dintre cei mai importanți parametri ai calității apei, în susținerea vieții peștilor și in  excluderea apariției fenomenului de eutrofizare datorat dezvoltăƒrii excesive a unor specii fitoplanctonice, îndeosebi a algelor albastre și verzi. Cu cât facilităm mai mult descompunerea acestora prin adăugarea de oxigen in apă, cu atât mai puțini nutrienți vor fi disponibili pentru stoparea excesului de alge și proliferarea altor plante acvatice.

Mama natură suplimementează din când în când nivelul de arerare și de oxigen dizolvat prin ploi, vânt, izvoare și cascade și prin fotosinteza pe care a realizează regulamentar vegetația acvatica din lac. Totuși, pe măsură ce nutrienții intră în circuitul lacului prin debitul scurgerii, prin praf sau frunzele copacilor din apropiere, cererea de oxigen crește. În plus, apa mai caldă din timpul verii conține mai puțin oxigen dizolvat. Ținând cont de toate acestea, avem formula perfectă pentru un mediu absolut neprietenos pentru pești, cu un avânt exagerat al algelor.

Aici intervine aerarea, care face ca procesele biologice normale din sistemul unui lac piscicol sau de acumulare să se echilibreze.

Invenția ieșenilor noștri

Livermore_Centennial_Light_BulbMedalia de Aur și Premiul Special din partea Iranului la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva din 2014 nu e puțin lucru, ba dimpotrivă, e prilej de bucurie și de umflat puțin în pene pentru tot românul.

”Instalația pentru aerarea apelor la suprafațピ a fost conceputムde echipa de cercetăƒtori formatムdin Giurma Ion, Antohi Constantin, Crăciun Ioan și Telișcă Marius din cadrul Universităƒtii Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași.

Invenția se referă la o instalație pentru aerarea lacurilor piscicole, a lacurilor de acumulare necesare pentru potabilizarea apei. La ce ajută un asemenea sistem am explicat pe larg mai sus.

Iată câteva puncte forte ale invenției: excluderea consumului de energie conventionalăƒ, faptul că poate funcționa continuu prin utilizarea energiei eoliene și solare, poate reduce temperatura apei prin introducerea aerului rece (stocat in rezervoare subterane), măƒreste randamentul conversiei fotovoltaice a energiei solare prin utilizarea unor instalații de răƒcire a panourilor fotovoltaice.

Ce putem face noi ca ideea să prindă la scară largă

Accesează aplicația PR3MIAZĂ INOVAȚIA și votează invenția ieșenilor. Astfel, sunt șanse că ea să se transforme dintr-o idee premiata într-o instalație reală, care să ajute oamenii și natura deopotrivă. Plus că oamenii ăștia, chiar dacă sunt mult mai putin trâmbitati pe la televizor și prin alte canale media decât sportivii de exemplu, chiar ne fac să fim mândri că suntem români. Chestiune care, să recunoaștem, nu ni se întâmplă in fiecare zi.

postare-concurs1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s