Despre psalmul care poarta mierea

Poezia e aripa unui vis menit sa-ti tina ochii larg deschisi. E incubatorul de metafore, si de oximoroane, si de epitete. Si de alte zeci de figuri stilistice ale caror denumiri nici nu le mai stiu. Si la ce mi-ar folosi sa le stiu, cand poezia, ca o limba straina pe care o iubesti cum curge, te vrajeste prin ea insasi, fara sa fie nevoie s-o diseci si s-o categorisesti in vreun fel. Te fascineaza prin imagini, desi opereaza prin cuvinte. Dar ce putere ar avea cuvintele daca nu ar scormoni prin retina si prin creier?

adamspwakareil_view

Cea mai frumoasa poezie consemnata vreodata? Psalmul 103, in cazul in care e tradus cum trebuie, e insasi panorama creatiei. Stiti imaginile acelea panoramice,  cu peisaje majestice, mandria oricarui fotograf. Ei bine, psalmul despre care va spun e imaginea panoramica a  creatiei, cu vai nesfarsite, cu munti fumegand, cu ape ce ascund dragoni si corabii, cu stanci ce stau drepte spre cer ca scapare jivinelor. O lume in continua miscare, un univers atat de perfect incat noi, deveniti imperfecti intre timp, nu-i putem deslusi mecanismul nici in ziua de astazi.

“Se suie munti si se cobara vai”. Un traseu al suflului divin care e in toti si in toate. Stiti imaginile acelea din documentarele despre natura, in care norii se schimba intr-un apus inflacarat si bobocii de floare in petale deschise in doar cateva secunde? Psalmul e toata transformarea naturii si semetia ei, si mult mai mult de atat. E despre amprenta Lui umblatoare si nesfarsita. Sa fi fost David cel mai mare poet al tuturor timpurilor? Sau inspiratia de care s-a bucurat a fost o scanteie de dumnezeire?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s